Adfærdsbehandling af hunde og katte

Line TJ

Jeg har siden 2005 været ansat som veterinærsygeplejerske på Dyreklinikken Vestergade. Med afsæt i en stigende interesse for adfærdsproblemer hos vores kæledyr, valgte jeg i 2010 at efteruddanne mig indenfor hunde- og katteadfærd. I efteråret 2012 færdiggjorde jeg min uddannelse til Fagveterinærsygeplejerske og har siden tilbudt adfærdskonsultationer, holdt hvalpeaftener/socialiseringskursus og foredrag på klinikken. Jeg bor i Skovby sammen med min familie som udover mand, søn og datter består af labradoren Cocio og huskatten Scooter.

Det allerbedste er, når vore kæledyr er sunde og raske, både fysisk og psykisk. Af og til sker det dog, at hunde eller katte udviser uhensigtsmæssig eller abnorm adfærd.

Det kan være adfærdsproblemer som:

  •      Alene-hjemme-problemer
  •      Angst for torden/fyrværkeri
  •      Uhensigtsmæssig gøen
  •      Urenlighed
  •      Aggression
  •      Problemer med flere katte i hjemmet

Behøver du hjælp til din kat eller hund med et adfærdsproblem, kan jeg kontaktes via klinikken. Inden adfærdsbehandling sættes i værk, skal hunden eller katten først have foretaget en klinisk undersøgelse af en dyrlæge. En kat, der pludselig bliver urenlig, kan have fået blærebetændelse og den gamle hund, der begynder at bide, kan have smerter.

Når sygdomme er udelukket, udleveres et spørgeskema, som I udfylder og afleverer på klinikken. Herefter aftaler vi en dag, hvor jeg kommer hjem til jer og gennemgår problemet og de relevante løsningsforslag. Besøget varer en til to timer afhængigt af problemets omfang. Jeg udarbejder efterfølgende en skriftlig protokol med aftalte løsningsforslag, som I får tilsendt. Der er altid opfølgning pr. telefon 1-2 uger efter konsultation og om nødvendigt senere.

Det er dog vigtigt at gøre sig klart, at et adfærdsproblem kan tage lang tid at ændre på og ofte kræver en stor indsats. Desuden er det vigtigt, at vi gennem hele forløbet har en god dialog mellem os, så spørgsmål og/eller tilstødende problemer hurtigt bliver taget hånd om.

Det er nemmere at forebygge end at behandle! Derfor er I velkomne til at rette henvendelse til mig om vejledning i eksempelvis:

  •      Socialisering af hvalpe og killinger
  •      Alene-hjemme-træning af hvalpe
  •      Negleklipning
  •      Sammenføring af flere katte i hjemmet

Mangler I gode råd til den første tid med hvalpen, så download en guide til Alene-hjemme-træning og Renlighedstræning.

Hilsesituationer – hund og hund imellem
Klik på nedenstående link og bliv klogere på hundens kropssprog. Her ses små videosekvenser af forskellige hilsesituationer, hvor kropsholdninger og dæmpende signaler beskrives: youtube.com