Avanceret blodprøveudstyr

 

Vi har det nyeste og mest avancerede udstyr til blodprøveundersøgelser - hermed kan vi få svar på de fleste blodprøver allerede samme dag som de er taget.

Udstyret består af flere dele, der kan undersøge blodprofil, biokemi og hormonanalyser og lignende på blod.

  • En blodprofil giver information om patientens røde og hvide blodlegemer og kan bl.a. påvise infektion og skjult blødning. Vores udstyr måler ikke kun mængden af de forskellige celler, men giver også mere specifik information om cellernes kvalitet og modenhed, hvilket kun de færreste apparater i Danmark kan.
  • Biokemi kan undersøge funktionen af forskellige organer ud fra mængden af enzymer og kemiske substanser. Biokemisk undersøgelse kan bl.a. vise tidlige tegn på nyre- og leverproblemer. 
  • Hormon-analyser m.v. giver bl.a. information om problemer med binyrerne, skjoldbrusk- og bugspytkirtlen.
  • Desuden kan vi undersøge for forekomst af f.eks. parasitter.

Hvornår skal der så tages blodprøver? En blodprøve kan altid give værdifuld information om dyrets tilstand netop nu, men der sker konstant en forandringer og især kritisk syge dyr kan have brug for daglige blodprøver. Som hovedregel anbefales blodprøver ved:

Før operation
En præ-operativ blodprøve fortæller os om dyrets sundhedsstatus. Er der f.eks. tegn på infektion, så operationen bør udsættes. Desuden kontrolleres funktionen af de organer, der har betydning for udskillelsen af bedøvelsen.

Seniortjek
Ældre dyr har større risiko for nedsat organfunktion f.eks. nyre- og leversvigt, sukkersyge, kræft mv. Med en blodprøve kan man opdage disse lidelser før der kommer synlige symptomer og dermed starte understøttende behandling tidligere. 

Sygdom
Ikke alle lidelser giver entydige symptomer og her kan en generel blodprofil enten give os svaret eller pege os i den rigtige retning til nærmere undersøgelser. Ligeledes kan vi evt. få et overblik over alvorligheden af problemet og evt. prognosen.

Længerevarende medicinsk behandling
Længerevarende eller livslang behandling med lægemidler kan nødvendiggøre blodprøve for at kontrollere effekten af medicinen, da det er meget individuelt. Får patienten en tilstrækkelig høj dosis eller kan man gå ned i dosis? Mere vigtigt er det at vurdere en evt. negativ effekt på organer: Eksempelvis mange gigtpræparater kan påvirke både lever og nyrer, hvilket en blodprofil kan vise, så et andet mere skånsomt præparat kan findes.

Blodprøver på hunde og katte udtages enten i halsvenen eller forbenet og er normalt ikke til stor gene for dyret. Oftest vil en sygeplejerske hjælpe med at holde dyret under blodprøveudtagelsen.